Het Nieuw-Zeelandse parlement heeft woensdag ingestemd met de hervorming van de wapenwet in het land. De regering van premier Jacinda Ardern had een wetsvoorstel ingediend na de aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch.

De 28-jarige schutter is vorige week aangeklaagd voor 50 moorden en 39 pogingen tot moord. Hij had een aantal van zijn wapens online gekocht.

Kort na de schietpartij kondigde Ardern aan de wapenwet te hervormen. Alle leden van het Nieuw-Zeelandse parlement, met uitzondering van één politicus, zijn daar woensdag mee akkoord gegaan.

In het voorstel staat onder meer een verbod op alle automatische en semiautomatische aanvalswapens. Ook gereedschappen voor het aanpassen van geweren en magazijnen met grote capaciteit worden verboden.

Het wetsvoorstel wordt nu doorgestuurd naar de gouverneur-generaal Patsy Reddy. Zij is de vertegenwoordiger van de Britse koningin Elizabeth II en moet voor de bekrachtiging van het wetsvoorstel koninklijke toestemming geven.

De aanslag in Christchurch wordt onderzocht door een koninklijke commissie. Dit onderzoek richt zich vooral op de aanloop naar de schietpartijen en het optreden van de inlichtingendiensten.