De Israëlische premier Benjamin Netanyahu lijkt, nu 97 procent van de stemmen is geteld, aan een vijfde termijn als premier te kunnen beginnen. Zowel zijn partij Likud als de centrumpartij Blauw-Wit krijgt vermoedelijk 35 zetels in de Knesset, het Israëlische parlement.

De kans dat Netanyahu een nieuwe coalitie zonder tegenstander Blauw-Wit kan smeden, lijkt echter het grootst vanwege de meerderheid op rechts in de Knesset. Het blok op rechts krijgt naar verwachting 65 van de 120 zetels in het parlement.

Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat Netanyahu het initiatief mag nemen om een nieuwe coalitie te smeden.

De kans dat hij en zijn uitdager Benny Gantz van Blauw-Wit gaan samenwerken, is klein. Gantz heeft zichzelf tijdens de campagne geprofileerd als het grote alternatief voor de zittende premier.

De 3 procent van de stemmen die nog geteld moet worden, is uitgebracht door militairen en diplomaten die in het buitenland gestationeerd zijn.

Het was een spannende nek-aan-nekrace

Analisten voorspellen overigens dat het vormen van een coalitie een lastige klus gaat worden die weken kan gaan duren.

Peilingen lieten de hele avond en nacht een nek-aan-nekrace zien tussen Netanyahu en Gantz. De voormalige generaal van het Israëlische leger was in twee van de drie exitpolls nog de favoriet. Beiden riepen zichzelf al voor de officiële uitslag tot winnaar uit.

Netanyahu sprak in de nacht van dinsdag op woensdag iets na 2.00 uur (Nederlandse tijd) in Tel Aviv zijn aanhangers toe. "Dit is een ondenkbare prestatie. Ik ben ontzettend trots dat het volk van Israël mij voor een vijfde keer heeft verkozen."

Gantz, die met zijn partij in eerdere polls nog aan kop ging, noemde het eerder nog een historische dag. "We hebben gewonnen. Israël heeft gesproken."