Een weken durende operatie in de Franse gemeente Saint-Usage om een hond uit een tunnel onder een kanaal te redden, is dinsdag succesvol afgerond, melden diverse regionale en nationale Franse media.

De dertienjarige hond Billy liep woensdag 3 april een tunnel in onder het Bourgondisch Kanaal en kwam er niet meer uit. Volgens zijn Engelse eigenaar Mike gaf de foxterriër de eerste dagen nog tekenen van leven, maar bleef het vanaf maandag stil.

De reddingsactie om het dier te bereiken, kon op landelijke aandacht rekenen. Eerdere pogingen van duikers om Billy te bereiken, waren niet succesvol en werden een duiker zelfs bijna fataal. Hij moest hulp inroepen van collega's om zelf de tunnel weer uit te kunnen komen.

Reddingsactie tijd onderbroken, omdat tunnel te instabiel was

Een vertegenwoordiger van het departement Côte-d'Or blies de reddingsactie vervolgens af, omdat de tunnel te instabiel zou zijn. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van dierenwelzijnsorganisaties.

Het Franse Voies navigables de France (VNF), de overheidsdienst die een groot deel van de bevaarbare waterwegen beheert, besloot als laatste redmiddel het waterniveau van het kanaal met 20 centimeter te verlagen. Vlak daarna werd Billy gered.

De foxterriër is uitgeput en heeft lichte verwondingen aan zijn kop en een poot, maar maakt het verder goed.