Gewapende overvallers hebben dinsdag op de luchthaven van de Albanese hoofdstad Tirana een bedrag van minimaal 2 miljoen euro gestolen uit het vrachtruim van een vliegtuig. Het toestel van Austrian Airlines stond op het punt naar Wenen te vertrekken.

Eén overvaller is tijdens de roof doodgeschoten door politieagenten. De overige dieven wisten te ontkomen. Het genoemde bedrag van 2 miljoen euro is een schatting van de politie, mogelijk is het werkelijke geldbedrag vijf keer zo groot.

De gemaskerde overvallers wisten bij het vliegtuig te komen door een ingang die door de brandweer gebruikt kan worden te forceren. Volgens ooggetuigen stonden de turbines van het vliegtuig al te draaien toen de mannen het geld uit de buik van de Airbus A320 haalden. Ze hielden het grondpersoneel van het vliegveld onder schot.

Wat volgde was een achtervolging door de politie, waarbij van beide kanten geschoten werd. De politie zette daarbij ook een helikopter in, maar toch wisten drie overvallers te ontkomen. De doodgeschoten overvaller werd langs de kant van de weg gevonden met een vuurwapen, een granaat en een magazijn met kogels op zak.

Afgelopen jaren meerdere geldtransportvluchten overvallen

De afgelopen jaren zijn meerdere geldtransportvluchten overvallen in Albanië; één keer óp, en twee keer op weg náár de luchthaven. Van die drie keer wist de politie één keer het geld terug te vinden. Dat lag toen onder de grond begraven in snelkookpannen.

De A320 van Austrian Airlines vertrok dinsdag uiteindelijk drie uur later dan gepland.