Vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz van de Turkse regeringspartij APK zei dinsdag op een persconferentie in hoger beroep te zullen gaan tegen de uitspraak van de Turkse kiesraad. Die besliste maandag dat er geen omvangrijke hertelling komt van de stemmen die tijdens de lokale verkiezingen in Istanboel uitgebracht zijn.

De partij van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verloor op 31 maart de verkiezingen in Istanboel met een verschil van ruim zestienduizend stemmen ten opzichte van de oppositiepartij CHP.

Direct na de lokale verkiezingen eiste de partij al een hertelling. Volgens Erdogan zou er onder meer sprake zijn van 'spookkiezers', kiezers van wie de woonadressen niet geverifieerd konden worden. Hij noemde de uitslag van de verkiezingen een "georganiseerde misdaad".

De Turkse kiesraad ging niet akkoord met het verzoek van Erdogan om alle uitgebrachte stemmen in 31 van de 39 kiesdistricten te hertellen. Wel wordt een minder omvangrijke hertelling toegestaan.

Als ook het hoger beroep geen effect zal sorteren, dan wordt Ekrem Imamoglu van CHP de nieuwe burgemeester van Istanboel.