President Donald Trump heeft maandag bekendgemaakt dat hij Randolph Alles, de directeur van US Secret Service (de Amerikaanse geheime dienst) heeft ontslagen. De mededeling komt daags nadat de minister van Binnenlandse Veiligheid, Kirstjen Nielsen, haar aftreden bekendmaakte.

Volgens CNN heeft Trump stafchef Mick Mulvaney twee weken geleden geïnstrueerd Alles de laan uit te sturen. Verscheidene bronnen binnen het overheidsapparaat bevestigden dat.

De woordvoerder van Het Witte Huis reageerde op de berichtgeving met de mededeling dat Alles op korte termijn zijn post verlaat. James Murray, een carrièreambtenaar bij de Secret Service, volgt hem met ingang van mei op als directeur.

Een functionaris omschreef de ontslagen als een "bijna systematische opschoning" van het ministerie.

Aanjager van de ontslaggolf is Stephen Miller, een radicaal-rechtse adviseur van Trump, die geldt als een white nationalist en een havik op het gebied van immigratie. Volgens bronnen binnen het Witte Huis vertelde de president zijn staf recent dat Miller voortaan over alle kwesties rond immigratie en de grens met Mexico gaat.

Trump zit met Mexicaanse grens in zijn maag

Trump dreigde onlangs de zuidgrens te sluiten als Mexico niet harder optreedt tegen de stroom migranten. Hij liet dat dreigement weer varen nadat in de VS veel ophef ontstond over de mogelijke gevolgen van het sluiten van de grens met de op twee na grootste handelspartner.

Critici merken bovendien op dat de illegale migratie waar Trump zich over opwindt niet plaatsvindt via de officiële grensovergangen.

Bronnen binnen de Amerikaanse regering stellen dat Trump er inmiddels spijt van heeft dat hij de grens niet heeft gesloten. De president zou nu van zijn kabinet verwachten dat het met ferme maatregelen tegen Mexico komt. Het formaliseren van de rol van Miller als immigratietsaar zou een stap in die richting zijn.

Scheiden van migrantenfamilies gaat door

Naar verluidt zou Trump ook overwegen weer op grote schaal migrantenfamilies te gaan scheiden aan de grens. Miller was de architect van dat omstreden beleid.

Het scheiden van migrantenfamilies werd vorig jaar officieel stopgezet nadat het leidde tot groot maatschappelijk protest en dreigende nederlagen in verschillende rechtbanken. Vertrekkend minister van Binnenlandse Veiligheid Nielsen zou een verklaard tegenstander van herinvoering zijn.

The New York Times onthulde vorige maand dat migrantenkinderen nog steeds bij hun families worden weggehaald, al zij het op een kleinere schaal.