De Verenigde Staten hebben maandag de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) tot terroristische organisatie verklaard. Het is de eerste keer dat de Amerikanen dat bij de krijgsmacht van een ander land doen.

"De IRG is het voornaamste middel van de Iraanse overheid om haar campagne van wereldwijd terrorisme uit te voeren", schreef de Amerikaanse president Donald Trump in een verklaring.

De Iraanse staatstelevisie noemde het Amerikaanse besluit maandag "illegaal". "Geen land heeft het wettelijke recht om de strijdkrachten van een ander land als terroristen aan te wijzen. De invloed van Iran in het Midden-Oosten en ons succes in het bestrijden van Islamitische Staat zijn de redenen achter deze actie."

Volgens de staatstelevisie heeft de Iraanse Hoogste Veiligheidsraad besloten de Amerikaanse strijdkrachten ook als terroristische organisatie aan te merken.

In de afgelopen maanden heeft de regering-Trump vaker harde kritiek op Iran geuit. Washington hekelt onder meer de Iraanse betrokkenheid bij conflicten in Syrië, Jemen, Irak en Libanon.

De kwalificering als terroristische organisatie brengt automatisch sancties met zich mee, waaronder het bevriezen van IRG-tegoeden in de VS en een verbod voor Amerikanen op zakendoen met de Iraanse strijdkrachten.

De Iraanse Revolutionaire Garde is het militaire elitekorps van Iran, dat niet onder het ministerie van Defensie, maar rechtstreeks onder ayatollah Ali Khamenei valt. Het korps is diep ingebed in de Iraanse economie.

Besluit brengt risico's met zich mee

Bronnen binnen de Amerikaanse regering zeiden al een tijdje dat dit besluit eraan zat te komen. De VS trok zich in mei vorig jaar al terug uit het atoomakkoord met Iran, dat werd gesloten door de voorganger van Trump, Barack Obama.

Het besluit bemoeilijkt mogelijk de Amerikaanse diplomatieke en militaire inspanningen in het Midden-Oosten, bijvoorbeeld in Irak en Libanon, waar veel lokale sjiitische milities en politici banden hebben met de IRG.

De VS heeft in het verleden al tientallen individuen en organisaties op sanctielijsten geplaatst wegens banden met de IRG.