Bij gevechten rond de Libische hoofdstad Tripoli zijn zondag zeker 32 doden en ruim 50 gewonden gevallen. Troepen van krijgsheer Khalifa Haftar proberen sinds vorige week de stad te heroveren.

Op zondag waren er rond Tripoli hevige gevechten tussen Haftars troepen en de internationaal erkende regering GNA. Aan beide kanten vielen slachtoffers als gevolg van luchtaanvallen. Haftars zijde maakte melding van veertien doden, meldt persbureau AFP.

Ondanks oproepen van de Verenigde Naties en de Verenigde Staten om tot een wapenstilstand te komen, gingen de gevechten afgelopen weekend onverminderd door. De VN laat weten dat inmiddels 2.200 mensen op de vlucht zijn geslagen en dat veel burgers vastzitten in gebieden rond de hoofdstad.

Groepen die loyaal zijn aan GNA zijn begonnen aan een tegenoffensief met de naam Vulkaan van de woede. Het doel is om de troepen van Haftar te verjagen uit alle Libische steden.

Al sinds 2011 chaos in Libië

Sinds de verdrijving en dood van de Libische dictator Moammar Kaddafi in 2011 is er in grote delen van het land sprake van chaos en verdeeldheid. Rivaliserende groepen vechten om de macht in het olierijke land.

De 75-jarige Haftar presenteert zich als een bestrijder van religieus extremisme. Zijn tegenstanders vrezen dat hij wil uitgroeien tot een soort dictator, net als Kaddafi. Haftar wordt gesteund door Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Van 14 tot 16 april houdt de VN een conferentie in de stad Ghadames, waar onder meer wordt gesproken over verkiezingen als mogelijkheid om het geweld te beëindigen. Vooralsnog gaat die internationale conferentie door.

Haftar (links) met VN-secretaris António Guterres. (Foto: AFP)