De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen is door president Donald Trump gevraagd om ontslag te nemen. Amerikaanse media zeggen dat Trump niet tevreden was met haar grensbeleid.

Nielsen en Trump spraken elkaar zondagmiddag in het Witte Huis waar hij haar vroeg om haar ontslag in te dienen. Zij deed dat meteen.

Nielsen was sinds december 2017 minister en was verantwoordelijk voor de bewaking van de Amerikaanse grenzen, een belangrijk thema voor de regering-Trump. Zij moest de beloftes uitwerken die Trump deed, zoals het bouwen van een muur langs de Mexicaanse grens.

Nielsen verdedigde vorig jaar Trumps beleid om migrantenkinderen bij binnenkomst te scheiden van hun ouders. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Zo verliet Nielsen een Mexicaans restaurant in Washington, omdat actievoerders haar lastigvielen.

De Amerikaanse nieuwszender CBS meldt dat Trumps adviseur Stephen Miller bezig is met een grote revisie van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid.

"Ik wil Nielsen bedanken voor haar bewezen diensten", liet Trump via Twitter weten.

Zij wordt voorlopig vervangen door Kevin McAleenan, de commissaris bij de Amerikaanse douane en grensbewaking.

"Het doet me genoegen om aan te kondigen dat Kevin McAleenan haar taken voorlopig gaat overnemen", meldde Trump in een tweede tweet. "Ik heb er vertrouwen in dat hij het geweldig gaat doen!"