In het zuiden van Tripoli zijn gevechten gaande tussen troepen van de Libische bevelhebber Khalifa Haftar en de internationaal erkende regering. Bij de gevechten in de Libische hoofdstad zijn elf mensen omgekomen.

De regering die door de Verenigde Naties wordt erkend, meldt verder dat er 23 gewonden zijn gevallen.

Het lukte de VN-missie in Libië niet om een twee uur durend staakt-het-vuren te realiseren om gewonden in het zuiden van Tripoli te kunnen evacueren.

UNSMIL vroeg om een wapenstilstand van 16.00 tot 18.00 uur om hulpverleners hun werk te laten doen. Volgens de Libische regering zijn de afgelopen dagen in Tripoli 21 personen omgekomen en 27 mensen gewond geraakt.

Libische Nationale Leger voert luchtaanvallen uit

Troepen van Haftar voerden zondag luchtaanvallen uit op een zuidelijke buitenwijk van de hoofdstad Tripoli. Het is voor het eerst dat de luchtmacht van Haftars Libische Nationale Leger (LNA) heeft meegedaan aan het offensief tegen de hoofdstad. Ook het regeringsleger zette de luchtmacht in.

De 75-jarige Haftar wil extremisten verslaan die banden zouden hebben met de terroristische organisatie Al Qaeda. Donderdagavond gaf hij zijn troepen het bevel om Tripoli in te nemen.

Tegenstanders zien in hem een man die een dictatuur zoals die onder Moammar Kaddafi wil vestigen. Haftar was ooit legerchef onder Kaddafi.

Libische nationale conferentie gaat door ondanks geweld

De VN houdt van 14 tot 16 april een conferentie in de stad Ghadames. Hier wordt onder meer gesproken over verkiezingen als mogelijkheid om het langdurige geweld in het land te beëindigen.

De speciale VN-afgezant voor Libië zei zaterdag dat hij vastbesloten was de nationale conferentie van Libië door te laten gaan, ondanks de voortdurende gevechten in het Noord-Afrikaanse land.