President Paul Kagame van Rwanda heeft zondag in de hoofdstad Kigali het startsein gegeven voor een herdenking van de genocide in het land van een kwart eeuw geleden. Het land staat honderd dagen stil bij de moord op bijna een miljoen Tutsi's en Hutu's.

Kagame ontstak een vlam bij het herdenkingsmonument Gisozi, waar een kwart miljoen slachtoffers begraven liggen. De vlam blijft drie maanden branden.

Bij de ceremonie waren meerdere staatshoofden aanwezig, onder wie de Belgische premier Charles Michel. Het land viel onder Belgisch bestuur totdat Rwanda in 1962 onafhankelijk werd.

Na het ontsteken van de vlam volgt een herdenkingsloop van het parlement naar het nationale voetbalstadion. Verwacht wordt dat hier duizenden mensen aan meedoen.

President Rwanda ontsteekt vlam voor slachtoffers genocide
87
President Rwanda ontsteekt vlam voor slachtoffers genocide

Genocide volgde op de dood van president Habyarimana

De volkerenmoord in 1994 duurde ook honderd dagen. In totaal hebben radicale Hutu's bijna een miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's omgebracht.

De genocide volgde op de dood van toenmalig president Juvénal Habyarimana van Rwanda. Het staatshoofd kwam om het leven doordat iemand een raket op zijn vliegtuig had afgevuurd. De dader is nooit gevonden.

Habyarimana was een Hutu. Na de aanslag begon een groep hoge militairen met het uitmoorden van Tutsi's.

Bijna drie kwart van alle Tutsi's in het land werden op gruwelijke wijze gemarteld en gedood. Zo'n 10 procent van de bevolking van Rwanda kwam om het leven.

Een kwart van de bevolking sloeg op de vlucht richting Congo. De genocide werd gestopt door de huidige president Kagame die met zijn Rwandees Patriottisch Front (RPF) vanuit Oeganda het land binnenviel.

Genocide in Rwanda: Wat was de aanleiding?
108
Genocide in Rwanda: Wat was de aanleiding?

Frankrijk heeft onderzoek naar eigen rol aangekondigd

De Franse president Emmanuel Macron kondigde vrijdag een officieel onderzoek aan naar de rol die Frankrijk heeft gespeeld in de genocide. Rwanda beschuldigt de Fransen ervan de Hutu's te hebben gesteund, onder meer door trainingen aan extremistische milities te geven. Ook zou Frankrijk de daders hebben helpen ontsnappen.

Ook in Nederland vindt een herdenking van de genocide plaats. In Den Haag wordt een mars vanaf het stadhuis gestart. Bij deze herdenkingsloop is onder anderen minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken aanwezig.