Het Beverly Hills Hotel in Los Angeles kan twee grote evenementen op zijn buik schrijven. Vanwege eigenaar sultan Hassanal Bolkiah van Brunei kiezen de organisatoren achter de evenementen voor andere locaties.

Diverse grote sterren, onder wie George Clooney, Ellen DeGeneres en Elton John, hadden opgeroepen tot een boycot van de hotels van de sultan. In Nederland riep onder meer Claudia de Breij op tot een boycot van de bedrijven van de sultan.

Het Aziatische land voerde afgelopen woensdag nieuwe strenge islamitische wetten in. Hierdoor kunnen lhbt's voortaan worden gestenigd als zij seks hebben gehad. Ook het bespotten van de profeet Mohammed wordt voortaan bestraft met de dood.

Twee gala's - een van The Special Needs Network en een van The John Wayne Cancer Institute - vinden daarom niet plaats in het Beverly Hills Hotel zoals gepland, maar bij concurrenten, zo meldt TMZ.

Brunei is niet onder de indruk van alle commotie

De sultan lijkt ondertussen niet erg onder de indruk. Hij wijst de kritiek op de nieuwe shariawetgeving van de hand. Hij stelt dat Brunei het recht heeft islamitische wetten in te voeren en toe te passen.

Het sultanaat kreeg de afgelopen weken na de aankondiging van de nieuwe shariawet niet alleen van sterren kritiek. Onder meer de Verenigde Naties, de Verenigde Staten en diverse Europese landen drongen er bij Brunei op aan het plan niet door te zetten.

Hoe zinvol is boycot hotels sultan vanwege antihomowet?
92
Hoe zinvol is boycot hotels sultan vanwege antihomowet?

Ook Nederlandse parlementariërs stellen Kamervragen

De PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen hebben meteen Kamervragen gesteld aan minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Ze willen weten hoe de internationale druk die sinds 2014 op het land wordt uitgeoefend eruitziet en welk effect die heeft. Ook mogen de ministers aan de Kamer uitleggen of Nederland samen met internationale partners een politiek statement wil maken waarin de voorgenomen wetgeving wordt afgekeurd.

Shariawet druist in tegen internationale mensenrechten

De nieuwe wetten druisen in tegen internationale afspraken op het gebied van mensenrechten. Niet alleen lhbt's moeten vrezen voor zware straffen; de rechtbank kan voortaan ook de doodstraf opleggen voor verkrachting, overspel, seks voor het huwelijk, het plegen van een overval en het beledigen van de profeet Mohammed.

Vrouwen die abortus plegen, krijgen publiekelijke zweepslagen en diefstal kan worden bestraft met het afhakken van een hand. Ook het bespreken van een ander geloof met islamitische kinderen wordt in de wet genoemd als een strafbaar feit.