In de delen van Zimbabwe die drie weken geleden niet door de cycloon Idai zijn getroffen, is een groot tekort aan drinkwater ontstaan. Door de droogte van de afgelopen maanden zijn de bassins met schoon water in het land nog maar karig gevuld.

In het meer Chivero, de belangrijkste waterbron van de hoofdstad Harare, zit volgens watermanager Richard Kunyadini nog maar 60 procent van de hoeveelheid water die in deze tijd van het jaar gebruikelijk is.

De twee andere stuwmeren van de stad, Harava en Seke, zitten nog slechts voor 7 procent vol.

Voor bewoners van de hoofdstad betekent dit dat de toegang tot drinkwater nu nog slechts een keer per week mogelijk is. De autoriteiten van Harare hebben sinds begin maart een nieuw waterrantsoeneringsprogramma ingesteld.

Inmiddels meer dan achthonderd doden door Idai

Het dodental na de cycloon Idai, die drie weken geleden Mozambique, Zimbabwe en Malawi trof, is opgelopen tot 843. Het merendeel van de slachtoffers viel in Mozambique. Zeker negentienhonderd mensen raakten gewond.

Idai kwam op 15 maart voor de tweede keer als een cycloon van de categorie 3 aan land in Mozambique en trok vervolgens, verzwakt, verder naar Zimbabwe.

De World Meteorological Organization (WMO), de overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties (VN) die gespecialiseerd is op het gebied van weer, klimaat en water, noemde het "een van de ergste natuurrampen op het zuidelijk halfrond".

Honderdduizenden huizen zijn vernield, veel grond verwoest

In Mozambique alleen al zijn ruim 112.000 woningen verwoest of beschadigd geraakt. Ruim 700.000 hectare landbouwgrond is overstroomd. Over Zimbabwe en Malawi zijn dergelijke cijfers niet bekend.

In Mozambique is er in de nasleep van de cycloon ook een uitbraak van cholera. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO is het aantal patiënten in het Afrikaanse land inmiddels toegenomen tot 1.052. Zaterdag werd nog gesproken van 271 besmettingsgevallen.

Eerste sterfgevallen door cholera-uitbraak gemeld

Inmiddels is volgens de WHO ook het eerste sterftegeval als direct gevolg van de cholera-uitbraak een feit. Eerder zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van uitdroging en diarree, twee symptomen van cholera.

Vooral in de stad Beira zijn veel mensen besmet geraakt. De havenstad werd twee weken geleden getroffen door cycloon Idai. Tienduizenden mensen verblijven sindsdien in opvangkampen, waar de watervoorzieningen en hygiëne slecht zijn.