De Verenigde Staten willen de Iraanse Revolutionaire Garde als een terreurorganisatie bestempelen. Het zou de eerste keer zijn dat de regering in Washington een leger van een soeverein land formeel als terreurorganisatie beschouwt.

Drie Amerikaanse regeringsmedewerkers hebben een verhaal hierover in The Wall Street Journal bevestigd in gesprek met persbureau Reuters. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou op zijn vroegst maandag het nieuws bekendmaken.

Over de maatregel werd al jaren gespeculeerd en president Donald Trump richtte in zijn toespraken al vaker zijn pijlen op de Revolutionaire Garde. De Amerikaanse autoriteiten willen niet op het bericht reageren. De Iraanse afvaardiging bij de Verenigde Naties heeft ook nog niet gereageerd.

De Revolutionaire Garde wordt gezien als de elite en bewaker van het in 1979 gevestigde conservatieve regime van de sjiitische geestelijkheid. Ze vormt behalve strijdkrachten en inlichtingendiensten ook ondernemingen die de economie domineren.

VS wil harde aanpak Iran

De maatregel komt een jaar nadat president Trump de VS uit het nucleaire akkoord met Iran terugtrok en vervolgens de economische duimschroeven weer aandraaide. Vooral zijn minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, is voorstander van een harde aanpak van Iran.

Tot nog toe zijn door de VS wel mensen en organisaties die banden hebben met de Revolutionaire Garde aan sancties onderworpen, maar het elitekorps zelf bleef buiten schot.

Critici vrezen dat het Amerikaanse leger door dit besluit ook als terreurorganisatie zal worden aangemerkt door vijandige regeringen.