De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdag een onderzoekcommissie opgesteld die de rol van het Franse leger in de Rwandese genocide van 1994 gaat analyseren.

Het onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door negen personen, gaat twee jaar duren en richt zich op de periode 1990 tot 1994.

De onderzoekers krijgen toegang tot de staatsarchieven, inclusief diplomatieke en militaire documenten en rapporten van de inlichtingendiensten.

François Hollande, de voorganger van Macron, maakte in 2015 geclassificeerde informatie openbaar, maar onderzoekers klaagden dat het slechts een kleine fractie van de documenten betrof.

De Rwandese president Paul Kagame beschuldigt Parijs ervan medeplichtig te zijn aan de genocide. Hoewel Frankrijk fouten heeft erkend in hoe het heeft gehandeld, heeft het land keer op keer ontkend dat het milities heeft opgeleid.

De Rwandese genocide vond plaats in april 1994, dit jaar 25 jaar geleden. Macron is onder vuur komen te liggen omdat hij een uitnodiging heeft afgewezen om dit weekend in Kigali een grote herdenking bij te wonen.