De secretaris-generaal van de VN António Guterres is "erg bezorgd" over de huidige situatie in Libië. Hij liet dit op Twitter weten na een bezoek aan het land.

Sinds enkele dagen lopen de spanningen in Libië op. De troepen van de Libische commandant Khalifa Haftar belegeren sinds donderdag een stad ten zuiden van Tripoli.

Er werd toen al gevreesd dat hij zou oprukken naar de stad, waar hij uiteindelijk donderdagavond (Nederlandse tijd) bevel voor gaf in een videoboodschap.

"Ik hoop nog steeds dat een bloedige confrontatie kan worden voorkomen. De VN is vastbesloten om tot een politieke oplossing te komen, en wat er ook gebeurt, de VN is vastbesloten om het Libische volk te ondersteunen", aldus Guterres na een bezoek aan het Noord-Afrikaanse land.

Doel van Haftar is verslaan van extremisten

Guterres waarschuwde donderdagavond al dat er geen militaire oplossing is. Hij vroeg toen om een gesprek met de machtige commandant en reisde af naar het land.

Haftar zei donderdag dat zijn troepen bij voorkeur geen geweld mochten gebruiken. Dit is in het verleden wel gebeurd bij de belegeringen, iets wat de VN veroordeeld heeft.

Het doel van de commandant is het verslaan van extremisten die banden hebben met Al Qaeda.