De verdachte van de aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch moet psychiatrisch worden onderzocht, zo heeft de rechtbank vrijdag bepaald in een zitting.

De 28-jarige Australiër is aangeklaagd voor vijftig moorden en voor 39 pogingen tot moord. Uit het onderzoek moet blijken of er een rechtszaak tegen hem kan worden gevoerd waarin de man levenslang riskeert.

Hij verscheen voor de rechter via een videoverbinding. De zitting duurde zo'n twintig minuten. Hij hoorde de verhandelingen, die ongeveer een half uur duurden, zwijgend aan en toonde geen emoties. De man werd vertegenwoordigd door twee advocaten, hoewel hij eerder had aangegeven dat hij zichzelf zou verdedigen.

Tientallen nabestaanden van de slachtoffers waren in de rechtszaal aanwezig.

De rechts-extremist schoot op 15 maart op mensen die in twee moskeeën aan het vrijdaggebed deelnamen, waardoor vijftig mensen om het leven kwamen. Hij gebruikte semiautomatische wapens waarvoor hij een vergunning had.

Hij werd eerder deze week aangeklaagd voor vijftig moorden en 39 pogingen tot moord. Juristen wegen momenteel of de aanklacht uiteindelijk onder de terrorismewetten van Nieuw-Zeeland kan vallen.

Verdachte in zwaarbeveiligde gevangenis

De man is verplaats naar een zwaarbeveiligde gevangenis in Auckland. Hij zit in een cel en wordt continu in de gaten gehouden. De verdachte heeft geen mogelijkheid tot contact met de buitenwereld.

Momenteel wordt de man vertegenwoordigd door twee advocaten, maar zij gingen nog niet in op de zaak. Volgens Nieuw-Zeelandse media is de verdachte van plan zichzelf te vertegenwoordigen en gaat hij op die manier proberen zijn ideologie te verkondigen tijdens de rechtszaak.