Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft donderdag ingestemd met een resolutie die een einde maakt aan de Amerikaanse steun aan Saoedi-Arabië in Jemen. Naar verwachting zal de Amerikaanse president Donald Trump het besluit vetoën.

Trump ziet Saoedi-Arabië als een belangrijke bondgenoot en is niet van plan de steun aan de Saoedi's in de Jemenitische burgeroorlog stop te zetten. Maar met de resolutie wordt toch een einde gemaakt aan de Amerikaanse betrokkenheid.

Maar liefst 247 leden van het Huis van Afgevaardigden hebben vóór de resolutie gestemd, onder wie zestien Republikeinen. 175 anderen waren tegen. De Democratische partij heeft een meerderheid in het lagerhuis van het Congres.

Nadat de resolutie vorige maand werd goedgekeurd door de Senaat, maakte het Witte Huis bekend dat Trump zijn veto zal uitspreken. Dit veto kan alleen ongedaan worden gemaakt met een tweederdemeerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

Burgeroorlog in Jemen duurt al vier jaar

De burgeroorlog in Jemen duurt inmiddels al ruim vier jaar. Een door Saoedi-Arabië geleide coalitie strijdt tegen de Houthi-rebellen die gesteund worden door Iran. Er zijn vele tienduizenden doden gevallen.

Een aantal voorstanders van de resolutie stelt dat de bombardementen van de Saoedische coalitie leidt tot verdere escalatie van de grote humanitaire crisis in Jemen. De helft van de bevolking, zo'n veertien miljoen mensen, staat aan de rand van een hongersnood.

De steun voor de resolutie groeide vanwege de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Zowel Republikeinen als Democraten geloven dat de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman verantwoordelijk is. Trump heeft herhaaldelijk laten weten achter Bin Salman, die onschuldig zegt te zijn, te staan.