Het aantal incidenten met onhandelbare passagiers tijdens Europese vluchten is afgelopen jaar flink toegenomen. Het betreft een stijging van 34 procent ten opzichte van 2017, meldt het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart EASA woensdag.

Er zijn in 2018 circa duizend incidenten geregistreerd. Volgens de EASA komt elke drie uur de veiligheid van één vlucht binnen de Europese Unie in gevaar door het gedrag van passagiers.

Bij 72 procent van de gevallen vertoont de betrokken passagier agressief gedrag. In andere gevallen weigert een passagier bijvoorbeeld naar instructies van de bemanning te luisteren.

De EASA zegt dat maandelijks één vliegtuig een noodlanding moet maken vanwege een uit de hand gelopen situatie.

'Gedrag kan disproportioneel effect hebben'

"Hoewel het aantal onhandelbare passagiers relatief klein is ten opzichte van het totale aantal passagiers, kan het gedrag een disproportioneel effect hebben op het verloop van de vlucht en de veiligheid", zegt het agentschap.

Zo kunnen passagiers die onder invloed zijn mogelijk geen veiligheidsinstructies opvolgen als dat nodig is en leiden agressieve passagiers bemanningsleden van hun werk af.

Het agentschap wijst erop dat fysiek geweld traumatisch kan zijn voor de betrokkenen van het incident en ertoe kan leiden dat bemanningsleden minder goed in staat zijn om te reageren op een noodgeval.