De Turkse kiesraad heeft woensdag besloten dat er in achttien districten in Istanboel een hertelling moet worden gehouden, meldt persbureau Anadolu. Het besluit volgt na klachten van regeringspartij AKP.

De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse partij CHP probeerde de hertelling van de stemmen nog tegen te gaan. Afgelopen zondag werden in het land regionale verkiezingen gehouden.

In vijftien districten zal worden gekeken naar onwettige stemmen. In drie districten worden alle stemmen opnieuw geteld. In totaal telt Istanboel 39 districten.

Volgens de regionale AKP-leider Bayram Senocak had zijn partij "voldoende" bewijs om onregelmatigheden aan te tonen. Die hebben volgens hem invloed gehad op de verkiezingsresultaten.

In de race om het burgemeesterschap in Istanboel won de oppositiepartij CHP met 48,79 procent van de stemmen. Daarmee heeft de partij een kleine voorsprong op de 48,51 procent van de AKP.

AKP wil ook in hoofdstad Ankara hertelling van stemmen

In de lokale verkiezingen, waarin burgemeesters voor steden en districten worden gekozen, zijn de grote steden van belang voor de verkiezingsuitslagen.

In de hoofdstad Ankara zouden volgens de AKP ook onregelmatigheden bij de telling zijn geweest. De CHP behaalde ook in deze stad een meerderheid en daarmee verloor de AKP na vijftien jaar de macht. Ook hier wil de partij van president Recep Tayyip Erdogan een hertelling.