De gemeenteraad van Rome heeft woensdag aangekondigd dat zeventig Roma worden overgeplaatst naar een andere wijk vanwege gewelddadige protesten. Dinsdag trokken honderden neofascisten, extreemrechtse activisten en lokale bewoners de woonwijk van de Roma in en staken auto's en vuilnisbakken in brand.

De protesten begonnen dinsdagmiddag nadat de lokale autoriteiten hadden aangekondigd dat zeventig Roma, onder wie 33 kinderen en 22 vrouwen, met een bus zouden worden overgebracht naar een opvangcentrum in Torre Maura, een buitenwijk van Rome.

De demonstranten, onder wie leden van de neofascistische partij CasaPound en het extreemrechtse Forza Nuova, vernietigden ook voedsel dat bestemd was voor de Roma en verhinderden de toegang tot het opvangcentrum.

In een door de Italiaanse krant la Repubblica gepubliceerde video vertrappen demonstranten voedsel, terwijl iemand roept: "Ze moeten sterven van de honger."

Justitie is onderzoek naar de protesten gestart

"Voor ons is het besluit van de gemeente een grote overwinning. Als ze zich niet aan hun woord houden, dan gaan we opnieuw de straat op", zei de leider van CasaPound tegen de krant.

De partij heeft samen met Forza Nuova de gemeenteraad, die geleid wordt door de populistische Vijfsterrenbeweging, onder druk gezet om de Roma in een andere wijk onder te brengen.

Aanklagers hebben een onderzoek naar het geweld geopend. Persbureau ANSA meldt dat zal worden onderzocht of het geweld racistisch van aard was.