De Europese Commissie start een procedure waarmee de onafhankelijkheid van rechters in Polen moet worden beschermd.

De Commissie maakte woensdag bekend een zogenoemde 'inbreukprocedure' in werking te stellen. Hierover heeft het orgaan een brief naar Polen gestuurd.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie schrijft voor dat de onafhankelijkheid van de rechters en de rechtbanken moet worden gegarandeerd.

De politiek mag in de lidstaten geen invloed uitoefenen op de gerechtelijke macht. De EU vindt dat deze onafhankelijkheid in Polen niet gewaarborgd wordt.

Poolse overheid mag onderzoek naar rechters instellen

De Poolse wet staat onder meer toe dat de overheid een onderzoek naar rechters instelt op basis van de uitspraken van de rechters.

Ook beschermt de wet de onpartijdigheid van de tuchtkamer van het Hooggerechtshof die deze onderzoeken uitvoert niet. De rechters van deze tuchtkamer worden nu benoemd door het Poolse parlement.

Polen heeft al deze zaken wel toegezegd toen het land zich aanmeldde voor de Europese Unie. De Commissie stelt dat deze garanties de "ruggengraat van het Europese juridische systeem" vormen.

Regeringspartij PiS botste eerder met Europese Unie

De conservatieve regeringspartij PiS botste vorig jaar ook al met de EU toen het plan werd gelanceerd om het Poolse hooggerechtshof te hervormen.

De hervorming van het Poolse hof voorzag in een verlaging van de pensioengerechtigde leeftijd van de opperrechters van 70 naar 65 jaar. Daardoor moesten ruim twintig rechters, ongeveer een derde van het totale aantal, met pensioen.

Volgens critici gebruikte PiS de maatregel om af te komen van rechters die niet op de hand van de regering waren. Na veel internationale kritiek draaide de regering het plan terug.