UNICEF en wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn woensdag begonnen met het vaccineren van duizenden mensen in Mozambique. Cholera verspreidt zich snel in de nasleep van cycloon Idai.

Inmiddels zijn bijna 900.000 doses vaccin gearriveerd in de stad Beira. Daar zijn de meeste gevallen van cholera geconstateerd. Volgens UNICEF ligt het totale aantal zieken woensdag op 1.052.

De humanitaire organisaties gaan onder meer de drinkwatervoorzieningen herstellen, waterzuiveringstabletten uitdelen en toiletgebouwen bouwen. Daarnaast wordt er veel voorlichting gegeven over symptomen van cholera en manieren om besmetting te voorkomen. Ook zijn er meer dan vijfhonderd bedden voor patiënten klaargemaakt.

"Zeker door het stilstaande water en de overvolle opvanglocaties kan cholera snel om zich heen grijpen en met name kinderen zijn dan kwetsbaar", zegt UNICEF Mozambique-directeur Michel le Pechoux.

Overzicht: Zuidoost-Afrika hard getroffen door cycloon Idai
76
Overzicht: Zuidoost-Afrika hard getroffen door cycloon Idai

Cholera kan binnen enkele uren tot de dood leiden

Cholera is een infectieziekte die gepaard gaat met veel diarree. Zonder behandeling kan dat binnen enkele uren tot de dood leiden. De ziekte verspreidt zich via water en besmet voedsel.

Sinds de cycloon van vorige maand verblijven tienduizenden mensen in opvangkampen met slechte hygiëne. Volgens de WHO zijn de komende weken cruciaal om de verspreiding van de ziekte te stoppen en is "snel handelen essentieel voor het redden van levens".

Als gevolg van de cycloon zijn zeker 843 personen om het leven gekomen. Ook zijn enkele duizenden anderen gewond geraakt. Vooral in Mozambique zijn veel slachtoffers gevallen.