De voormalige minister-president van Maleisië, Najib Razak, is woensdag voor het gerecht gebracht voor zijn rol in het zogeheten 1MDB-schandaal. Razak wordt ervan verdacht meer dan 605 miljoen euro uit het staatsinvesteringsfonds te hebben gestolen.

De oud-premier staat terecht voor zeven aanklachten van corruptie in verband met het miljardenschandaal. Hij wordt beschuldigd van onder meer witwassen van geld en machtsmisbruik. Razak bepleitte in het hooggerechtshof van Kuala Lumpur zijn onschuld en zegt dat de beschuldigingen tegen hem politiek gemotiveerd zijn.

Het 1MDB-fonds was bedoeld om de Maleisische economie te stimuleren door middel van strategische investeringen. Sinds 2015 ligt het fonds onder vuur vanwege onder meer witwassen en fraude. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs sloot voor miljarden dollars aan deals voor 1MDB. De bank zegt door Razak te zijn misleid.

Razak heeft overschrijvingen van SRC International, een voormalig 1MDB-bedrijf, ontvangen op zijn bankrekening. Het zou gaan om een bedrag van ongeveer 9 miljoen euro. Volgens onderzoekers is dat een fractie van de bijna 900 miljoen euro die de weg naar zijn bankrekening heeft gevonden.

Razaks eigendom was meer dan 265 miljoen euro waard

Het schandaal zorgde ervoor dat de regering van Razak in 2018 ten val kwam. De inwoners van Maleisië stemden tegen de voormalige leider vanwege de corruptie en stijgende kosten voor levensonderhoud.

De luxueuze levensstijl van Razak en zijn familie kwam aan het licht toen ontdekt werd dat zij meer dan 265 miljoen euro aan contant geld en eigendom in hun bezit hadden.

De vrouw van Razak, Rosmah Mansor, is tevens aangeklaagd wegens corruptie. Ook zij zegt onschuldig te zijn.