NAVO-partners hebben een verlenging van het ambtstermijn van secretaris-generaal Jens Stoltenberg afgedwongen om te voorkomen dat de Amerikaanse president Donald Trump een nieuwe opvolger zou uitkiezen, meldt The Times.

De ambtstermijn van Stoltenberg is verlengd tot 2022. Daarmee zal de Noor in totaal acht jaar dienen.

De geallieerde naties van de NAVO hebben los van de Verenigde Staten samengewerkt om de termijn van Stoltenberg te verlengen. Op deze manier was het voor Trump niet mogelijk om een opvolger voor te stellen.

Lidstaten van de NAVO hopen dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020 een nieuwe president zullen voortbrengen, vanwege de houding van de huidige president tegenover de organisatie, melden bronnen aan de Britse krant.

Trump is openlijk kritisch over de lidstaten van NAVO, omdat hij vindt dat andere NAVO-landen te weinig investeren in defensie.

De NAVO bestaat dit jaar zeventig jaar. Sinds de oprichting van de organisatie is het de tweede keer dat er een tweede verlenging van een ambtstermijn heeft plaatsgevonden. De meeste voorgangers van Stoltenberg hebben niet langer dan vijf jaar gediend.