In Maleisië is een in Nederland gebouwd superjacht dat in beslag was genomen door de overheid verkocht voor 126 miljoen dollar, zo'n 112 miljoen euro.

Het casinobedrijf Genting Malaysia Berhad is de nieuwe eigenaar van het jacht, dat door de regering was geconfisqueerd omdat het in eerste instantie was betaald met geld uit het omstreden investeringsfonds 1MDB.

De hoofdaanklager van het land maakte de verkoop woensdag bekend. Het ruim 90 meter lange schip Equanimity is in Alblasserdam gebouwd bij scheepswerf Oceanco.

Het luxe jacht werd destijds gekocht door zakenman Low Taek Jho met geld uit het Maleisische staatsfonds, dat de spil is in een groot schandaal in Maleisië. Low, die door de Maleisische en Amerikaanse autoriteiten wordt gezocht, zou naar verluidt 250 miljoen dollar voor het jacht hebben betaald.

Het interieur van het schip is bekleed met marmer en bladgoud. Daarnaast bevinden zich een spa, sauna, zwembad, bioscoop en helikopterplatform aan boord. Het jacht werd vorig jaar februari in beslag genomen. Vanwege de hoge onderhoudskosten wilde de regering er zo snel mogelijk van af.

De Maleisische regering richtte 1MDB in 2009 op als investeringsfonds voor economische ontwikkeling. Sinds 2015 ligt het fonds onder vuur vanwege onder meer witwassen en fraude.