Het aantal mensen in Mozambique dat in de nasleep van cycloon Idai is besmet met cholera, is tot boven de duizend gestegen.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is het aantal patiënten in het Afrikaanse land inmiddels toegenomen tot 1.052. Zaterdag werd nog gesproken van 271 besmettingsgevallen.

Inmiddels is volgens de WHO ook het eerste sterftegeval als direct gevolg van de cholera-uitbraak een feit. Eerder overleden twee mensen aan de gevolgen van uitdroging en diarree, de symptomen van cholera.

Vooral in de stad Beira zijn veel mensen besmet geraakt nadat de havenstad twee weken geleden werd getroffen door cycloon Idai. Tienduizenden mensen verblijven sindsdien in opvangkampen, waar de watervoorzieningen en hygiëne slecht zijn.

Artsen stellen dat er de komende dagen nog meer besmettingsgevallen bijkomen. Volgens de WHO zijn de komende weken cruciaal om de verspreiding van de ziekte te stoppen en is "snel handelen essentieel voor het redden van levens".

Dinsdag worden in Beira bijna een miljoen vaccins tegen cholera geleverd. Woensdag wordt gestart met een grootschalige vaccinatiecampagne.

Helikopter voorziet Mozambikanen van voedsel na cycloon Idai
34
Helikopter voorziet Mozambikanen van voedsel na cycloon Idai