Zuzana Caputová heeft de Slowaakse presidentsverkiezingen gewonnen. De 45-jarige advocate wordt de eerste vrouwelijk president ooit van het land.

Met 95 procent van de stemmen geteld kan Caputová rekenen op de steun van ongeveer 60 procent van de kiezers. De officiële eindresultaten worden in de loop van zondag bekendgemaakt.

Haar tegenstander Maros Sefcovic kwam niet verder dan 40 procent van de stemmen. De politicus van de regeringspartij Smer-SD heeft zijn nederlaag inmiddels erkend en Caputová gefeliciteerd met de overwinning.

Eerste vrouwelijke president Slowakije krijgt applaus
33
Eerste vrouwelijke president Slowakije krijgt applaus

Caputová belooft aanpak corruptie

Caputová is vicevoorzitter van de in 2017 opgerichte politieke partij Progresívne Slovensko, die pro-Europa is en onder meer opkomt voor het milieu en lhbt-rechten. Ze begint binnenkort aan een termijn van vijf jaar.

De progressieve politica stoelde haar campagne op de belofte de corruptie in het Oost-Europese land aan te pakken. Een jaar geleden werd de Slowaakse journalist Jan Kuciak vermoord nadat hij onderzoek had gedaan naar mogelijk illegale transacties van de regering.