De Nederlandse IS-strijder Yago R. mag niet naar Groot-Brittannië. De Britse regering ziet hem als veiligheidsrisico en heeft hem op een persona-non-grata-lijst gezet, meldt de Engelse krant The Sun.

De veroordeelde Syriëganger is getrouwd met de Britse Shamima Begum. Hij zit op dit moment in een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Zijn vrouw zit daar in een Koerdisch vluchtelingenkamp.

Het stel kreeg drie kinderen, die alle drie zijn overleden, de jongste onlangs kort na de geboorte. Het duo zou naar Nederland willen komen.

De Arnhemmer R. is in Nederland bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie. Zijn vrouw raakte onlangs haar Britse staatsburgerschap kwijt.

IS-strijder zegt niets te weten van gruweldaden

R. heeft in verschillende interviews gezegd dat hij niets wist van gruweldaden en martelingen van Islamitische Staat toen hij zich daar in 2014 bij aansloot. Ook zegt hij dat hij nooit met onthoofdingen te maken heeft gehad.

Eerder werd bekend dat de Syriëganger niet door de Nederlandse overheid geholpen zou worden om weg te komen uit Syrië. Zijn vrouw zal sowieso niet worden toegelaten in Nederland.