Het aantal gevallen van cholera in Mozambique na de verwoestende cycloon Idai, is opgelopen tot 271. Dat meldt persbureau Reuters zaterdag.

Volgens de regering van het Zuid-Afrikaanse land is het aantal in 48 uur bijna verdubbeld.

Hulpverleners en de regering proberen samen de verspreiding van de ziekte te stoppen. Bij de opening van een tijdelijk behandelcentrum in Beira zei de Mozambikaanse minister van Land en Milieu, Celso Correia dat 138 van de 271 mensen in medische centra waren aangekomen.

Correia meldde ook dat er nog geen sterfgevallen waren geregistreerd. Wel zouden er twee mensen overleden zijn aan de gevolgen van uitdroging en diarree, de symptomen van cholera.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft bijna een miljoen doses choleravaccin naar Mozambique gestuurd. Er zijn nog steeds medische hulpverleners vanuit de hele wereld onderweg naar het rampgebied.

Artsen zonder Grenzen zegt in de stad Beira tweehonderd mogelijke cholerapatiënten per dag te behandelen. De hulpverlening wordt de komende dagen opgeschaald, bijvoorbeeld met de opening van een groot cholerabehandelcentrum.

Dringende behoefde aan voedsel en drinkwater

Meerdere hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, zijn in Mozambique aanwezig om de bevolking te ondersteunen. Inwoners hebben dringend behoefte aan voedsel en schoon drinkwater. Het Nederlandse Rode Kruis heeft Giro 7244 opengesteld om geld in te zamelen.

Het kabinet zei vrijdag via het Nederlandse Rode Kruis nog eens 1,7 miljoen euro voor hulpverlening beschikbaar te stellen. Vorige week was al bekendgemaakt dat Nederland via hulporganisaties 3,5 miljoen euro bijdraagt aan noodhulp in het rampgebied.

Nederlandse kerken hebben inmiddels ook ruim 850.000 euro opgehaald voor de slachtoffers.

Helikopter voorziet Mozambikanen van voedsel na cycloon Idai
34
Helikopter voorziet Mozambikanen van voedsel na cycloon Idai

Huizen van half miljoen mensen verwoest

Volgens de Verenigde Naties zijn de huizen van zeker een half miljoen inwoners geheel of gedeeltelijk gesloopt door de cycloon. Juist de gebieden waar de armoede groot is, zijn het zwaarst getroffen.

Zeker 3.000 vierkante kilometer grond staat onder water. De gehele omvang van de ramp is hierdoor ook moeilijk in kaart te brengen.