Vier Palestijnen zijn overleden en meer dan driehonderd anderen zijn gewond geraakt bij protesten aan de afrasteringen langs de Gazastrook. Er zijn schermutselingen langs de grens met Israël. Dat meldt persbureau AFP zaterdag.

Volgens het plaatselijke Rode Kruis zijn mensen door traangas onwel geworden of door kogels of traangasgranaten getroffen. Vanuit de groep demonstranten werden stenen en brandende banden gegooid.

De Palestijnen in de overbevolkte Gazastrook eisen terugkeer naar plaatsen waar hun families woonden in toenmalig Palestina. Er zijn al langer betogingen langs het hek, maar Palestijnen hebben extra protestacties aangekondigd bij de herdenking daarvan, van 30 maart tot 15 mei.

Bij de botsingen langs de grens zijn in een jaar tijd bijna 270 Palestijnen en één Israëlische militair gedood. Duizenden raakten gewond. Volgens het Israëlische leger hebben zich zaterdag naar schatting 30.000 Palestijnen langs de hekwerken opgesteld om te demonstreren.

Spanningen lopen op na raketaanval

Eerder deze week liepen de spanningen in de Gazastrook weer op bij raketaanvallen. Israël bestookte vijftien doelen in de Gazastrook. Volgens premier Benjamin Netanyahu zou het gaan om doelwitten van Hamas. Die beweging geldt als het officiële gezag van de Palestijnen.

De strijd tussen het Israëlische leger en Hamas laaide weer op nadat maandag een raket neerkwam op een huis nabij Tel Aviv. Dit ondanks een wapenstilstand die de twee partijen na bemiddeling van Egypte zouden hebben gesloten.