De Duitse politie heeft zaterdag elf personen aangehouden tijdens een actie tegen terrorismeverdachten. De groep werd ervan verdacht een aanslag te willen plegen, maar is inmiddels weer vrijgelaten.

Het gaat volgens berichten van Bild voornamelijk om Tadzjieken van wie werd vermoed dat het jihadisten waren. Maar de Duitse justitie heeft later laten weten dat het toch geen terreurverdachten zijn.

In de steden Essen, Düsseldorf, Wuppertal, Mönchengladbach en Duisburg vonden doorzoekingen plaats. De actie duurde van vrijdagochtend tot zaterdagochtend. De verdachten werden in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg aangehouden.

De oorzaak van deze vergissing lag bij een 19-jarige Tadzjiek die in Essen vrijdag werd gearresteerd nadat hij met een auto door de binnenstad was geraasd, ook dwars door een voetgangerszone. Deze gevaarlijke autorit zorgde voor angst voor aanslagen met voertuigen en daarom reden voor de politieacties. Het is niet bekendgemaakt wat de 19-jarige bezielde. Hij wordt beschuldigd van poging tot doodslag.

Vorige week werden ook in Frankfurt, in de deelstaat Hessen, tien personen die worden verdacht van het plannen van een terroristische aanslag aangehouden. Zij zouden volgens Duitse justitie het doel hebben gehad om met een auto en wapens zo veel mogelijk mensen te doden.