Op de zesde achtereenvolgende vrijdag van protesten tegen de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zijn mogelijk een miljoen mensen de straat opgegaan. Dat meldt persbureau Reuters op basis van politiebronnen. Het zou de grootste demonstratie betekenen sinds de onrust begon zes weken geleden.

De Algerijnse autoriteiten ontkennen dat er zoveel demonstranten waren. "De cijfers van Reuters zijn onjuist. De Algerijnse politie heeft niets gecommuniceerd over aantallen protestanten, tegen welke buitenlandse journalist dan ook."

De demonstranten eisen onder meer een verandering van het systeem en het einde aan het bewind van de president. Oproerpolitie gebruikte volgens Reuters traangas en rubberkogels om de demonstranten in bedwang te houden.

Bouteflika zit in een rolstoel sinds hij in 2013 een beroerte kreeg. Hij verschijnt zelden in het openbaar. De regerende partij FLN zei eerder het idee te steunen van de baas van het leger om Bouteflika ongeschikt te verklaren voor de functie van staatshoofd.

Protesten blijven groeien

De protesten worden steeds massaler, sinds Bouteflika de presidentsverkiezingen voor april voor onbepaalde tijd heeft uitgesteld. De 82-jarige leider zal zich niet herkiesbaar stellen voor een vijfde termijn.

Omdat ook de verkiezingen zijn afgeblazen, kan Bouteflika voorlopig echter gewoon blijven zitten. Critici verwijten hem de grondwet aan zijn laars te lappen door zo zijn ambtstermijn te verlengen.