Meer dan 600.000 Japanners boven de veertig jaar leven geïsoleerd van de maatschappij, blijkt vrijdag uit een schatting van de Japanse overheid. Ze verlaten hun woning niet meer en hebben zeker zes maanden geen sociaal contact gehad met mensen buiten de familie.

De sociale isolatie van Japanners is al een tijd een bekend probleem en heeft zelfs een naam gekregen: hikikomori. Daaronder worden personen die al een half jaar niet naar werk of school gaan en geen contact met iemand van buiten de familie hebben verstaan.

Vooral tieners en twintigers leken voor een kluizenaarsleven te kiezen, maar uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek blijkt dat dit ook opgaat voor 613.000 Japanners van tussen de 40 en 64 jaar oud. Drie kwart van deze groep is man.

"Het aantal is veel groter dan we dachten", zegt een woordvoerder van de Japanse overheid. "Hikikomori is niet langer een zaak van jongeren."

Volgens een studie uit 2015 bleek dat er in Japan 541.000 kluizenaars van jonger dan 39 jaar leefden. Inmiddels hebben de Japanners van middelbare leeftijd die groep ingehaald.

Verschillende redenen voor geïsoleerd leven

Er zijn verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om geïsoleerd te leven. Sommige 'buitenbeentjes' zijn financieel afhankelijk van hun ouders, omdat ze moeite hebben met het vinden van een baan of zich niet op hun gemak voelen op het werk.

Bij de groep mensen boven de veertig jaar speelt ziekte en het pensioen een grote rol bij de isolatie, meldt The Japan Times.