De Braziliaanse regering heeft donderdag gezegd dat de Russische militairen die kortgeleden naar Venezuela zijn gevlogen het land moeten verlaten als hun inzet bedoeld is om de zittende regering van president Nicolás Maduro te steunen.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo hoopt dat de Russen zich realiseren dat de maatschappelijke crisis en economische neergang in Venezuela zullen verergeren als de zittende regering ondersteund blijft worden.

Volgens Brazilië zijn vrije verkiezingen de enige oplossing voor de patstelling in Venezuela.

Terwijl de Brazilianen net als vele andere landen aansturen op een politieke oplossing voor de aanhoudende crisis in het Zuid-Amerikaanse land, zou de Venezolaanse rekenkamer donderdag juist bepaald hebben dat de zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó vijftien jaar lang geen openbare functie meer mag bekleden.

Volgens de rekenkamer heeft Guaidó "openbare taken waargenomen die niet tot zijn pakket behoorden en gezamenlijk met buitenlandse regeringen acties uitgevoerd die het Venezolaanse volk schaden".

Guaidó geldt als boegbeeld van protesten

Guaidó die zichzelf in januari van dit jaar heeft uitgeroepen tot de nieuwe interim-president van Venezuela, stuurt aan op nieuwe verkiezingen. Hij geldt ook als het boegbeeld van de grootschalige protesten tegen de regering die in de afgelopen maanden plaatsvonden.

De oppositieleider geniet de steun van veel Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië. Ook de VS, de EU en Nederland steunen Guaidó. Zij erkennen hem als de interim-leider van Venezuela.

Verenigde Staten waarschuwen opnieuw voor beperken handel

De Verenigde Staten, die zich ook nadrukkelijk bezighouden met de situatie in Venezuela, hebben donderdag op hun beurt herhaald dat bedrijven geen oliedeals meer mogen sluiten met Venezuela.

De VS had eerder al officieel sancties ingesteld tegen een in Houston gevestigde dochteronderneming van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA.

Volgens de VS is het inkopen van brandstoffen alleen toegestaan voor bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen die op het land vliegen.

Crisis in Venezuela sleept voort

Venezuela zucht al enkele jaren onder een krimpende economie en sociale onrust. De oppositie houdt de regering van de zittende president Maduro verantwoordelijk voor de situatie in het land.

Er zijn inmiddels grote tekorten aan bijvoorbeeld voedingsmiddelen en medicijnen ontstaan en het land heeft in de afgelopen weken ook meermaals te maken gehad met grootschalige stroomuitval, waardoor vrijwel het hele openbare leven stil kwam te liggen.

Ondertussen gaan de inwoners van het land nog altijd de straat op om te protesten tegen het beleid van Maduro.