Nabestaanden van een van de slachtoffers van de recente vliegramp in Ethiopië met een neergestorte Boeing 737 MAX hebben vliegtuigmaker Boeing formeel aangeklaagd in de Verenigde Staten.

Het gaat om de familie van Jackson Musoni uit Rwanda. De familie houdt Boeing verantwoordelijk voor de crash in maart, waarbij behalve Musoni ook alle overige 156 inzittenden om het leven kwamen.

Het toestel van Ethiopian Airlines stortte kort na het opstijgen neer. In oktober vond in Indonesië een soortgelijk ongeluk plaats met eenzelfde type toestel van Boeing, een 737 MAX 8. Daarbij kwamen 189 mensen om.

Waardoor de Boeing 737 MAX-vliegtuigen kunnen neerstorten
70
Waardoor de Boeing 737 MAX-vliegtuigen kunnen neerstorten

Het ongeluk in Indonesië had in ieder geval te maken met een nieuw systeem aan boord dat de neus van het vliegtuig automatisch omlaag duwde. Een software-update moet ervoor zorgen dat dit minder snel weer tot problemen leidt.

In veel landen mogen de populaire, relatief zuinige vliegtuigen van het type 737 MAX uit voorzorg niet vliegen, tot maatregelen van Boeing onder de loep zijn genomen.

De crash kost Boeing hierdoor miljarden dollars. In de VS loopt al een strafrechtelijk onderzoek naar de fabrikant. Ook hebben senatoren al vragen gesteld over mogelijk gebrekkig toezicht door toezichthouder FAA.