Het cruiseschip Viking Sky strandde afgelopen weekend voor de kust van Noorwegen doordat de machines te weinig smeerolie bevatten. Dat hebben de Noorse havenautoriteiten geconstateerd na uitgebreid onderzoek van het vaartuig.

De Viking Sky stuurde zaterdag een noodsignaal omdat het schip stuurloos was geworden. Alle vier de motoren van het luxeschip, dat veertienhonderd passagiers aan boord had, weigerden dienst. De boot bevond zich op 100 meter van de Noorse kust.

De hoeveelheid smeerolie was wettelijk voldoende, maar toch weigerden de motoren dienst omdat er nog maar heel weinig olie over was om de machines soepel te laten lopen. De motoren hadden het extra zwaar door de harde storm en bijbehorende golven waar de Viking Sky zich in bevond.

Passagiers glijden over dek van gestrand schip bij Noorwegen
80
Passagiers glijden over dek van gestrand schip bij Noorwegen

Machines kregen noodsignaal door laag oliepeil

Het lage oliepeil zorgde ervoor dat de machines een noodsignaal ontvingen en automatisch alle vier afsloegen, constateerden de havenautoriteiten.

Zo'n kleine vijfhonderd passagiers waren al geëvacueerd toen het schip zondag toch door kon varen. De bemanning van het schip wist drie van de vier motoren op te starten, waardoor het schip weer kon varen. Sleepboten hielpen het schip de laatste 80 kilometer richting de haven van Molde af te leggen.

Zeventien mensen zijn vanwege hun verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen.

In nood geraakt cruiseschip komt aan in Noorse haven
59
In nood geraakt cruiseschip komt aan in Noorse haven