Een rechtbank in Litouwen heeft de voormalige Sovjetminister van Defensie Dmitri Yazov woensdag bij verstek veroordeeld tot tien jaar cel wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

De nu 94-jarige Yazov was in 1991 als defensieminister betrokken bij het neerslaan van de onafhankelijkheidsbeweging in de Baltische staat.

Hij was de hoogstgeplaatste figuur op een lijst van 67 voormalige legerofficieren en defensieambtenaren die tijdens het drie jaar durende proces werden berecht. Zij zijn alle 67 veroordeeld tot celstraffen tussen vier en veertien jaar, maar slechts twee van hen waren in de rechtbank aanwezig.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet op het vonnis gereageerd. Rusland weigerde mee te werken met het proces en noemde het illegaal en in schending van de fundamentele principes van de rechtspraak. Oud-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov weigerde te getuigen.

Veertien doden bij neerslaan opstand

Litouwen werd in maart 1990 de eerste sovjetrepubliek die zich onafhankelijk verklaarde. In januari 1991 doodde het Rode Leger volgens de Litouwse aanklagers veertien burgers. De meeste doden vielen toen het leger het hoofdkwartier van de staatstelevisie en een zendmast bestormde. Meer dan zevenhonderd andere mensen raakten gewond.

De Sovjet-Unie werd formeel ontbonden in december 1991.

Litouwen heeft internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen alle veroordeelden. De meesten van hen wonen volgens het Litouwse Openbaar Ministerie in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland.