De Indiase premier Narendra Modi zei woensdag in een nationale toespraak op televisie dat India succesvol een satelliet uit de lucht heeft geschoten met een antisatellietraket, de zogeheten missie Shakti. Hij noemde het een belangrijke doorbraak in India's ruimteprogramma.

"Dit is een moment van trots voor het land", zei Modi. Volgens Modi is India pas het vierde land met zo'n antisatellietwapen na de Verenigde Staten, Rusland en China.

De Zuid-Aziatische kernmacht met 1,3 miljard inwoners heeft een ambitieus ruimteprogramma. Modi had vorig jaar aangekondigd dat India, nog voor de 75e verjaardag van de Indiase onafhankelijkheid in 2022, een ​​bemande vlucht naar de ruimte lanceert.

India staat enkele weken voor de parlementsverkiezingen. Die vinden plaats in zeven fasen van 11 april tot 19 mei. Ongeveer 900 miljoen mensen mogen hun stem uitbrengen.

Modi's Hindu Nationalist Party BJP wordt als favoriet beschouwd. Hij zou bij een verkiezingsoverwinning een tweede ambtstermijn van vijf jaar krijgen als regeringsleider.