De noodtoestand is nog steeds van kracht in de Verenigde Staten. Het Huis van Afgevaardigden slaagde er dinsdag niet in om de beslissing van president Donald Trump weg te stemmen.

Trump riep vorige maand de noodtoestand uit in de VS om geld vrij te maken voor de bouw van een muur op de grens met Mexico. Het Congres had de financiering voor de bouw in eerste instantie geweigerd, waarna Trump het zware middel inzette.

Om de noodsituatie te beëindigen en daarmee de beslissing van Trump ongedaan te maken, hadden de tegenstemmers twee derde van de stemmen nodig. Met 248 stemmen tegen 181 waren de tegenstemmers wel in de meerderheid, maar was er onvoldoende steun.

234 Democraten stemden voor het opheffen van de noodtoestand, maar kregen gezelschap van slechts veertien Republikeinen. Eén Democraat en twee Republikeinen onthielden zich van stemming.

Trump kan nu voorlopig door blijven gaan met het overhevelen van geld uit overheidsbudgetten naar zijn grensbewakingsprojecten.

Strijd over financiering muur nog lang niet ten einde

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, herhaalde na de stemming dat Trump de noodtoestand ongeoorloofd heeft uitgeroepen. "De grondleggers van de Verenigde Staten wilden geen monarchie, maar een democratie. We zweren trouw aan de grondwet, niet aan de president", aldus de Democratische politicus.

Republikeinse congresleden vinden echter dat de president niets verkeerd heeft gedaan. "De president heeft van het Congres de autoriteit gekregen om in te grijpen", reageerde afgevaardigde Sam Graves van de staat Missouri. Voorgangers van Trump gebruikten ook al de noodtoestand om beleid te maken.

De strijd over het afkondigen van de noodtoestand ligt nu bij de rechterlijke macht. Er zijn verscheidene juridische zaken aangespannen. Zestien staten hebben in februari al gezamenlijk een federale zaak ingediend om Trumps beslissing terug te draaien.