De vernielingen en plunderingen die sinds half november in Frankrijk zijn gepleegd rond protesten van de 'Gele Hesjes', hebben de Franse verzekeraars al zeker 200 miljoen euro gekost.

De Franse Federatie van Verzekeraars heeft dinsdag gemeld dat van dat bedrag 175 miljoen is uitgekeerd aan ondernemingen voor geleden schade en gederfde inkomsten.

De rest van het geld is naar vergoedingen van schade aan auto's en woningen gegaan.

De steeds hogere lasten voor burgers voor klimaatplannen van de regering van de Franse president Emmanuel Macron leidde in oktober tot een spontane protestbeweging op internet.

Door de protesten schrapte de regering extra accijnzen

Vooral buiten de grote steden kwam de middenklasse in opstand. Half november waren de eerste massale betogingen en wegblokkades met honderdduizenden deelnemers gericht tegen de hogere belasting op benzine en diesel.

De omvang van de betogingen die elke zaterdag plaatsvinden, is lange tijd erg groot gebleven en de regering heeft de accijnsverhogingen snel geschrapt.

Groep relschoppers begon te plunderen tijdens protest

De protesten liepen twee weken geleden flink uit de hand. Daarom wil president Macron demonstraties op de Champs-Élysées in Parijs verbieden. Tijdens een protest van 'Gele Hesjes' sloegen gemaskerde demonstranten aan het plunderen op deze Parijse boulevard.

De politie zette traangas en waterkanonnen in om het geweld de kop in te drukken. Onder meer een herenmodewinkel en een restaurant werden belaagd door de relschoppers. Ook werden een bankgebouw en een kiosk in brand gestoken.

Als reactie op het ingrijpen van de politie werden agenten bekogeld met stenen. Halverwege de middag waren er al meer dan tachtig demonstranten gearresteerd.