Het Amerikaanse ministerie van Transport stelt een speciale commissie in die gaat onderzoeken hoe nieuw ontworpen vliegtuigen zijn gecertificeerd. Dat besluit volgt op de twee fatale vliegtuigongevallen met Boeing 737 MAX 8-toestellen sinds oktober.

De commissie zal evalueren hoe de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toezicht houdt op het proces van het testen en goedkeuren van nieuwe toestellen.

Eerder werd al bekend dat de Amerikaanse federale recherche FBI zich heeft aangesloten bij het strafrechtelijk onderzoek naar de certificering van de 737 MAX. Die dienst zal samen met het Amerikaanse ministerie van Transport onderzoeken hoe de FAA-certificering van het vliegtuig tot stand is gekomen.

Fabrikant Boeing liet via een woordvoerder weten dat de fabrikant uitkijkt om "met de speciale commissie samen te werken aan het gedeelde doel van een veilige luchtvaartindustrie die door het publiek wordt vertrouwd".

Ethiopian Airlines houdt vertrouwen in Boeing

Het laatste ongeval met de Boeing 737 MAX vond plaats op 10 maart. Toen stortte een toestel van Ethiopian Airlines neer. Alle 157 inzittenden kwamen om het leven. Het bedrijf heeft ondanks de vliegramp nog altijd vertrouwen in Boeing.

Het is niet bekend waardoor het vliegtuig is neergestort. Recentelijk maakte het Ethiopische ministerie van Transport bekend dat de gegevens uit de zwarte dozen overeenkomsten tonen met de data van het neergestorte Lion Air-toestel in oktober. Ook dat was een Boeing 737 MAX.

De voorlopige resultaten van het onderzoek naar de Ethiopian Airlines-crash worden waarschijnlijk deze week gepubliceerd, meldt het Ethiopische ministerie van Transport dinsdag.