De Spaanse regering heeft Mexico geweigerd om excuses aan te bieden voor de kolonisatieperiode van vijfhonderd jaar geleden. Hier had de Mexicaanse president Lopez Obrador wel om gevraagd.

Obrador liet maandag middels een videoboodschap op Facebook weten dat hij een brief had verstuurd aan de Spaanse koning Felipe VI en paus Franciscus, waarin hij excuses eiste voor het gedrag van de Spanjaarden vijfhonderd jaar geleden.

Die zouden ingaan tegen de hedendaagse norm voor mensenrechten. Volgens Obrador ging de verovering op Mexico gepaard met "het zwaard en het kruis, door de bloedvergieten en de kerken die gebouwd werden op inheemse tempels".

De regering van de Spaanse premier Pedro Sanchez reageerde maandagavond met een verklaring waarin staat dat "de komst van Spanjaarden op het huidige Mexicaanse grondgebied vijfhonderd jaar geleden, niet kan worden beoordeeld aan de hand van hedendaagse overwegingen".

In 1519 zette de Spanjaard Hernán Cortés voet aan wal in het huidige Mexico, wat het begin inluidde van een Spaanse kolonisatieperiode met veel bloedvergieten. Pas in 1821 werd Mexico onafhankelijk.