Rusland wil dat de Verenigde Staten een officiële verklaring afgeven dat er geen samenwerking was tussen Rusland en het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump in aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Senator Konstantin Kosachev, de voorzitter van de landelijke commissie van Buitenlandse Zaken, gaf maandag een verklaring af naar aanleiding van het eindrapport van Robert Mueller.

De speciaal aanklager constateert in zijn rapport dat er geen bewijs is gevonden van samenwerking tussen de Russen en het team van Trump.

"Het rapport Mueller heeft iets bewezen wat wij vanaf het begin af aan al hebben geroepen", stelt Kosachev tegen The Moscow Times. "Namelijk dat het lastig is een zwarte kat te vinden in een donkere kamer, vooral als er geen zwarte kat is." Rusland ergert zich er echter aan dat er nog steeds beschuldigingen liggen aan het adres van Moskou en vraagt daarom nu om een officiële verklaring van Washington.

Ruslandonderzoek: 'Schande dat VS dit mee moest maken'
62
Ruslandonderzoek: 'Schande dat VS dit mee moest maken'

'Russische hackers frustreerden zeker de verkiezingen'

Mueller mag dan geen bewijzen hebben gevonden van samenwerking tussen Moskou en Trump, de Amerikaanse veiligheidsdiensten concludeerden eerder al collectief dat Russische hackers zich wel degelijk hebben gemengd in de verkiezingen.

In het rapport constateert Mueller ook dat de Russen diverse pogingen ondernamen om medewerkers van het team-Trump te overreden tot samenwerking.

Over de tweede grote vraag rond de Amerikaanse president - of hij een misdrijf heeft begaan door te proberen het Ruslandonderzoek te belemmeren - doet Mueller in zijn rapport bewust geen uitspraken. "Hoewel dit rapport niet concludeert dat de president een misdrijf heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij", schrijft Mueller.

Democraten willen het volledige rapport van Mueller zien

De enige informatie die tot nu toe naar buiten is gekomen over het rapport van Mueller, is een samenvatting van vier pagina's die justitieminister William Barr heeft geschreven. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben geëist dat zij het volledige rapport te zien krijgen.

Ondertussen lopen er nog talloze andere onderzoeken naar Trump, zijn medewerkers en zijn zakelijke belangen gedurende zijn presidentschap.