Naar schatting honderd Russische militairen of militair adviseurs en technici zijn in Venezuela aangekomen voor hulp aan het regime van de omstreden president Nicolás Maduro.

Ze zijn volgens waarnemers het afgelopen weekend in twee vliegtuigen aangekomen en hebben veel materieel bij zich. De missie wordt geleid door generaal Vasili Tonkonsjkoerov, melden Venezolaanse media.

Russische media meldden dat de ambassade in Caracas heeft beklemtoond dat er niets geheimzinnigs aan de hand is. Het werk van de militairen is onderdeel van overeenkomsten die Moskou eerder heeft gesloten met Venezuela over technische militaire bijstand.

Rusland steunt het regime van Maduro, dat door jarenlang wanbeleid en lagere olieprijzen wankelt. Rusland heeft olierijk Venezuela veel geld geleend.

Veel landen, waaronder de Verenigde Staten, Nederland en vrijwel alle buurlanden van Venezuela, erkennen Maduro niet meer als rechtmatig president. Dat is voor die landen de parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zich in januari tot interim-president heeft uitgeroepen.