De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft aangekondigd dat een koninklijke commissie onderzoek gaat doen naar de aanslagen op twee moskeeën in de stad Christchurch.

Bij de aanslagen van 15 maart vielen vijftig doden toen een man het vuur opende in twee moskeeën. De vermeende schutter werd kort na de aanslagen opgepakt.

Het aangekondigde onderzoek richt zich vooral op de aanloop naar de schietpartijen, evenals het optreden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Nieuw-Zeeland.

"Het is belangrijk dat deze terreurdaad tot op de bodem wordt uitgezocht, vooral of we meer hadden kunnen doen om die verschrikkelijke gebeurtenis te voorkomen", motiveerde Ardern maandag tijdens een persconferentie in de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington haar beslissing om een koninklijke commissie te vormen.

Een koninklijke commissie wordt slechts zelden ingezet en alleen voor zaken die van groot belang zijn voor de nationale veiligheid. Volgens Ardern is een dergelijk onderzoek, het meest diepgravende en uitgebreide onderzoek mogelijk, het enige juiste antwoord op de aanslagen.

Hoewel Nieuw-Zeeland zelf geen koninklijk huis heeft, fungeert de Britse koningin Elizabeth officieel als monarch van het land.

Premier Nieuw-Zeeland betuigt steun aan moslimgemeenschap
41
Premier Nieuw-Zeeland betuigt steun aan moslimgemeenschap

Duizenden mensen herdenken slachtoffers

Zo'n vijftienduizend mensen hebben zondag in Christchurch de slachtoffers van de aanslagen herdacht. Dit gebeurde bij de Al Noor-moskee in de stad, waar op 15 maart de meeste slachtoffers vielen.

Premier Ardern heeft ook een nationale herdenkingsdienst in het vooruitzicht gesteld. Die moet op 29 maart plaatsvinden.