Prins Charles is zondag (lokale tijd) aangekomen voor een werkbezoek in Cuba. Hij is daarmee het eerste lid van het Britse koninklijk huis ooit dat een officieel staatsbezoek aan het communistische eiland brengt.

De Britse kroonprins is samen met zijn vrouw Camilla afgereisd naar Cuba als onderdeel van een grote rondreis langs verschillende bestemmingen in het Caraïbische gebied.

In de Cubaanse hoofdstad Havana begon Charles zijn bezoek met het leggen van een krans bij het herdenkingsteken van José Marí, een bekende onafhankelijkheidsstrijder.

De zeventigjarige Britse kroonprins zal op maandag dineren met de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel. Verder staan er nog verschillende bezoeken en projecten op het programma, waaronder het bijwonen van een Britse oldtimershow.

Volgens de Britse regering is het doel van het bezoek van Charles en Camilla om de commerciële, culturele en politieke banden aan te halen. Het koninklijk paar zal ook verschillende (voormalig) Britse koloniën bezoeken.

Het bezoek van Charles aan Cuba kan ook worden gezien als een poging om andere handelspartners te vinden, aangezien het Verenigd Koninkrijk binnenkort de Europese Unie zal verlaten.

Prins Charles en Camilla in gesprek met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Teresita Gonzalez. (Foto: ANP)

Cuba door VS handelsembargo opgelegd

De officiële aard van het bezoek van de prins van Wales is opmerkelijk, aangezien de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk, onder de Amerikaanse president Donald Trump Cuba economisch probeert te isoleren door het opleggen van strenge handelsembargo's.

Onder Trumps voorganger Barack Obama werden de banden tussen de VS en Cuba juist weer aangehaald, na decennia van onderlinge animositeit.