Het in de problemen geraakte cruiseschip de Viking Sky is zondagmiddag met behulp van sleepboten aangekomen in de haven van het Noorse Molde.

Op het moment dat het schip aan wal kwam, waren nog circa 870 mensen aan boord van het schip. De overige vijfhonderd opvarenden waren geëvacueerd met helikopters.

Eerder op zondag werd de evacuatie van het cruiseschip stilgelegd, omdat de situatie voor passagiers aan boord op dat moment veilig was. De bemanning van het schip wist drie van de vier motoren op te starten, waardoor het schip weer kon varen. Sleepboten hielpen het schip de laatste 80 kilometer af te leggen richting de haven van Molde.

De autoriteiten begonnen zaterdag mensen van het schip te halen en gingen daar ook 's nachts mee door. De Viking Sky kampte tijdens stormachtig weer met motorproblemen.

Zeventien mensen zijn vanwege hun verwondingen overgebracht naar ziekenhuizen.

'Nog nooit zoiets angstaanjagends gezien'

Op dramatische beelden was te zien dat meubels en planten over de vloer van het hellende schip schoven. Ook kwamen delen van het plafond omlaag.

Passagiers stonden doodsangsten uit. "Ik heb nog nooit zoiets angstaanjagends gezien", zei passagier Janet Jacob na haar redding tegen televisiezender NRK. "De helikoptervlucht was doodeng. De wind was net een tornado."

"We gingen net zitten voor het ontbijt toen alles begon te trillen", vertelde de Amerikaanse opvarende John Curry volgens Noorse media. "Het was een chaos."