Het dodental in Mozambique door de cycloon Idai is opgelopen tot 446. De huizen van een half miljoen mensen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest; 110.000 inwoners zijn inmiddels opgevangen in kampen, meldt een topambtenaar zondag.

Het zijn voorlopige cijfers; de VN waarschuwde zaterdag al dat de omvang en de schade van de ramp in Zuidoost-Afrika pas kunnen worden ingeschat wanneer de ondergelopen regio's weer droog staan.

"We zullen moeten wachten tot het water zich terugtrekt om de volledige omvang en het dodental te kunnen bepalen", aldus de organisatie. Duizenden Mozambikanen zijn ingesloten door het hoge water.

Door de enorme regenval zijn rivieren buiten hun oevers getreden. De VN heeft zaterdag gewaarschuwd dat de kans op meer overstromingen nog groot is. "De Buzi-rivier en de Zambezi-rivier dreigen wederom te overstromen en het water begeeft zich naar de lagergelegen stad Beira", aldus een VN-woordvoerder.

Cholera uitgebroken in Mozambique

Het water kan daar stijgen tot zo'n 8 meter, meldde het Disaster Emergencies Committee (DEC) eerder. Hierdoor lopen 350.000 inwoners van de stad gevaar. Ook Malawi en Zimbabwe zijn getroffen door Idai.

Vrijdag meldde het Internationale Comité van het Rode Kruis dat de besmettelijke infectieziekte cholera is uitgebroken. Ook zien hulporganisaties een stijging in het aantal malaria-infecties.

Cholera wordt verspreid via water en voedsel dat besmet is geraakt met uitwerpselen. Vooral op plekken waar geen werkende sanitaire voorzieningen zijn, verspreidt de ziekte zich snel.

De ziekte leidt tot ernstige diarree, waardoor uitdroging ontstaat. Binnen enkele uren kan een besmette persoon overlijden.