De Chinese president Xi Jinping en de Italiaanse premier Giuseppe Conte hebben zaterdag een overeenkomst ondertekend waardoor Italië onderdeel wordt van de Nieuwe Zijderoute, het Chinese megaproject en een van de grootste infrastructurele werken uit de geschiedenis.

De ondertekeningsceremonie was het hoogtepunt van een driedaags bezoek van de Chinese president aan Italië.

Italië wordt met de ondertekening het eerste lid van de Groep van Zeven (G7), een intergouvernementeel forum van zeven vooraanstaande industriële staten en de Europese Unie dat het Chinese project ondersteunt.

Het besluit van Conte stuit op weerstand in de EU en van de Verenigde Staten. Eerder tekenden Kroatië, Portugal, Polen, Malta, Griekenland, Hongarije en Tsjechië al een overeenkomst.

De Nieuwe Zijderoute is, in het kort, een bundeling van economische aspiraties. De route bestaat uit vijf handelcorridors over land en maritieme corridors die vanaf de Chinese kust naar het Middellandse Zeegebied lopen.

Naast het akkoord zouden Chinese en Italiaanse bedrijven ook zo'n tien andere deals hebben gesloten. De volledige details van deze overeenkomsten zijn nog niet onthuld, maar een regeringsbron meldt dat ze mogelijk een waarde van tot 20 miljard euro zouden hebben.